یکی از آپشن هایی که برخی از خودروهای امروزی دارند، چراغ دی لایت می باشد، همان طور که از اسم این چراغ ها پیداست، دی لایت چراغ روشن خودروها در طول روز می باشد، حتماً شما هم بعضی وقت ها خودروهای لوکس و خارجی را در خیابان مشاهده می کنید، که با چراغ روشن حرکت می کنند، به این چراغ های روشن در روز دی لایت می گویند، اما شاید ندانید که دلیل استفاده از چراغ های دی لایت چیست؟
چراغ های دی لایت
این چراغ ها، چراغ هایی هستند که معمولا به صورت LED در جلوی خودرو تعبیه میشوند و معمولا با روشن شدن موتور روشن میشوند. این چراغ ها را نمی توان به طور طبیعی خاموش کرد (مگر با دست کاری در سیم کشی خودرو) و البته نیازی هم به این کار نیست چراکه مصرف برق آن ها به ویژه در نمونه های LED بسیار پایین است ضمن آنکه با توجه به روشن بودن خودرو، به باتری فشاری وارد نمی شود.
دی لایت انواع مختلفی دارد که علاوه بر کاربرد گفته شده میتوانند کاربردهای های زیبایی را نیز برای شما فراهم کنند. این محصولات بخصوص برای خودروهای داخلی که این آپشن را ندارند بسیار جذاب است؛ چراکه ظاهری شیک و مدرن به خودروی شما میدهد. بنابراین انواع مختلفی از آنها را میتوانید در بازار پیدا کنید که با خوردوی شما کاملا هماهنگ باشد. وزن سبک، ضد آب بودن، قابلیت انعطافپذیری، چند حالته بودن و داشتن حالت ژلهای، از مواردی است در دی لایت های الایدی میتوانید پیدا کنید. جالب است بدانید که دیلایت با تمام این ویژگیها به نسبت سایر آپشنهای قابل خریداری برای خودرو قیمت بالایی ندارد.
دی لایت استاندارد باید همزمان با روشن شدن خودرو، روشن شود؛ و خودرو در هر حال چراغ روشنی داشته باشد. این کاربرد برای افزایش امنیت عابران و سایر خودروها طراحی شده است. تحقیقات زیادی در این زمینه صورت گرفته و اثبات شده است که وجود منبع نور روی خودرو در طول روز میتواند تاثیر محسوسی بر جلب توجه عابران و رانندههای دیگر داشته باشد. بنابراین میتواند در کاهش تصادفات تاثیر بگذارد.
علل و دلایل استفاده از چراغ های دی لایت
چراغ دی لایت که توسط برخی از خودروهای لوکس استفاده می شود، برای بسیاری از افراد که با آن آشنایی ندارند، احتمال دارد، که این فکر پیش بیاید که این ماشین ها برای خودنمایی دارند، این کار را می کنند، در حالی که دلیل استفاده از چراغ دی لایت چیز دیگری است.
برای دانستن علل استفاده از چراغ های دی لایت نگاهی به تاریخچه این چراغ ها مفید می باشد. برای اولین بار این چراغها در سال ۱۹۷۰ میلادی در کشورهای شمالی کره زمین مانند نروژ و کانادا، که معمولا هوای برفی و مه گرفته دارند و همچنین نور کافی در روز وجود ندارد، رواج یافت. این چراغها کمک میکرد که در روز، هنگامی که هوا برفی و مه گرفته است و یا نور کافی وجود ندارد، خودروها به راحتی تشخیص داده شوند.
در کشورهای حوزه اسکاندیناوی به علت شرایط خاص جوی و مه آلود بودن دائمی هوا روشن بودن چراغ های خودرو در بیشتر ایام سال اجباری است. اولین چراغها با کاربرد دی لایت نیز در دهه 70 میلادی در کانادا و نروژ ارائه شدند. اما در کشورهای دیگر به ویژه آمریکا که هوا مه آلود نیست، بر اساس تحقیقات تصادف خودرو ها با عابرین چند برابر است، از این رو، این کشورها برای کاهش تصادف خودرو با افراد دوچرخه سوار و یا عابر تصمیم به استفاده از چراغ های دی لایت گرفتند. که بتوانند عابرین و افراد دوچرخه سوار را در برابر خودروها حفاظت کنند. بنابراین استفاده از چراغ های دی لایت به دلیل کاهش تصادفات می باشد. چرا که افراد با دیگر خودروی با چراغ روشن، منتظر می شوند تا خودرو رد شود، سپس از خیابان گذر کنند. پس از آن بود که به مرور استفاده از این ویژگی در نقاط دیگر دنیا نیز رواج یافت. در دهه 90 میلادی استفاده از این تکنولوژی در آمریکا آغاز شد؛ و در سال 2008 استفاده از دی لایت در خودروهای تولیدی در آمریکا اجباری شد. در اروپا نیز از سال 2011 به بعد استفاده از دی لایت به یک استاندارد در صنعت خودروسازی تبدیل شده است.
تحقیقات نشان داده است که استفاده از چراغ های روشنایی در روز می تواند تصادف هایی که به علت عدم توجه راننده ها به خودروهای عبوری می باشد را تا حد زیادی کاهش دهد.
کاربرد چراغ DAY LIGHT
استفاده از چراغ های دی لایت در بسیاری از کشورها به دلیل کاهش تصادفات و جلب نظر عابرین و افراد دوچرخه سوار و سایر افراد به خودروهای در حال حرکت است، ولی متاسفانه در ایران بسیاری از افراد از این چراغ ها با هدف زیبایی استفاده می کنند و خودروسازهای داخلی هم تمایلی به استفاده از این تکنولوژی ندارند. البته جدیدا در مدل پژو207 دنا پلاس، پژو 2008 ، 508 و... چراغ های جلو به این سیستم مجهز شده اند. در حالی که در آمریکا خودروهایی که از چراغ دی لایت استفاده می کنند، مبلغ بیمه کمتری پرداخت می کنند. چرا که استفاده کردن از این چراغ ها در روز برای جلب توجه عابران پیاده و یا راننده های عبوری می باشد نه خود راننده خودرو !! اگر به این مسئله توجه کنیم متوجه اهمیت این چراغ ها می شویم. اگر در خیابانهای شهر به ماشین های که از این نوع چراغ ها استفاده می کنند توجه کرده باشید حتما متوجه شدید که چگونه توجه شما را به خود جلب میکنند و این همان چیزی است که طراح های این نوع چراغ ها دنبالش هستند، یعنی جلب توجه عابر پیاده و راننده های دیگر به خودروی در حال عبور و رعایت کردن مسائل ایمنی و فاصله با خودروی مورد نظر. از این رو، این چراغها معمولا از نوع “زنون” هستند تا بتوانند با داشتن نور زیاد، توجه عابران و رانندگان دیگر را جلب کنند.
با وجود اینکه در ایران بیشتر روزها هوا آفتابی و صاف است و نیازی به استفاده از چراغ دی لایت نیست، ولی از آنجا که استفاده از این چراغ ها سبب افزایش توجه عابرین به خودرو می شود، لذا استفاده از آن ها می تواند در کاهش میزان تصادفات و مگ و میر جاده ای بسیار مناسب باشد.