علت لرزش خودرو در ابتدای حرکت و در هنگام نیم کلاچ

۱۳۹۷/۱۰/۰۱
علت لرزش خودرو در ابتدای حرکت و در هنگام نیم کلاچ
خرابی خودرو از آن دست مواردی است که نه تنها موجب نگرانی راننده یا مالک خودرو شده بلکه حتی می‌تواند خانواده آن‌ها را نیز درگیر نماید؛ مخصوصا در شرایط اقتصادی کنونی که کوچکترین خرابی‌ها نیز هزینه‌های گزافی را در پی دارند. البته فارغ از هزینه‌ها، باید نهایت دقت را در نگهداری خودرو به خرج داد چرا که علاوه برخسارات مالی، می‌تواند صدمات جسمانی را نیز ناشی شود.
از همین روی بسیار حایز اهمیت است که رانندگان از نشانه‌ها و علایم خرابی خودرو آگاه بوده و با دیدن این علایم، اقدام مناسب را به عمل آورند. یکی از مواردی که می‌تواند نشان از خرابی سیستم‌ها و تجهیزات حیاتی خودرو باشد، لرزش خودرو به هنگام شروع حرکت و نیم‌کلاچ نمودن است. ذکر این نکته ضروری است که به هیچ وجه منظور ما تعویض صدای موتور به هنگام نیم‌کلاچ نمودن نیست، نکته‌ای که در کلاس‌های آموزش رانندگی، مربیان به هنرآموزان خود یاد می‌دهند. با ما همراه باشید تا اندکی بیشتر بر روی این موضوع متمرکز شویم.
علت لرزش خودرو در زمان نیم کلاچ چیست؟
قطع به یقین اولین مظنون در این نوع لرزش‌ها، سیستم کلاچ است. کلاچ یکی از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده خودرو است که وظیفه آن قطع و وصل کردن اتصال موتور به چرخ‌دنده است. درواقع زمانیکه شما پا را بر روی پدال کلاچ قرار می‌دهید با وجود آنکه موتور روشن است؛ نیروی حاصل از آن به چرخ‌دنده‌ها منتقل نمی‌شود. نحوه به حرکت در آوردن خودرو به این صورت است که ابتدا باید پا را بر کلاچ نگه داشته و سپس خودرو را در دنده 1 قرار داده و سپس پا را به آرامی عقب بکشید تا صدای موتور عوض شده، در واقع خودرو در این حالت در وضعیت نیم‌کلاچ قرار داشته و وقت آن است که پا را به طور کامل از روی کلاچ برداشته و بر روی پدال گاز قرار دهید. در اثنای همین نیم‌کلاچ شاید لرزش‌های شدیدی را احساس نمایید که چندان به مذاقتان خوش نیاید. همانطور که عنوان شد به احتمال زیاد، مشکل اصلی از برخی اجزای کلاچ است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

1- فرسودگی فنرهای خورشیدی:
فنرهای خورشیدی که در اصطلاح به آن‌ها فنرهای سه شاخه نیز گفته می‌شود انتقال نیرو به دیسک است. این فنرها پس از کلاچ‌های پی‌درپی، دیگر کارکرد مفید خود را نخواهند داشت و علاوه بر آنکه به هنگام حرکت می‌تواند منجر به لرزش خودرو شوند بلکه تعویض دنده نیز سخت شده و در هنگام تعویض دنده نیز، راننده این لرزش‌ها را حس خواهد نمود.

2- چرب بودن کلاچ:
چنانچه کلاچ چرب شده باشد موجب لغزش کلاچ و لرزش خودرو خواهد شد. چرب شدن کلاچ ناشی از نشت روغن از کاسه نمدهای پیشرانه است که در نزدیکی محل گلدانی گیربکس قرار دارند.

3- تمام شدن صفحه کلاچ:
صفحه کلاچ عمدتا باید از حدود 50 تا 60 هزار کیلومتر تعویض گردد، البته بسته به نوع رانندگی، ترافیک و ... این عدد می‌تواند به 70 تا 80 هزار کیلومتر برسد. یکی از مهم‌ترین علایم تمام شدن صفحه کلاچ، لرزش موتور و اتاق خودرو به هنگام حرکت است. از دیگر نشانه‌های تمام شدن صفحه کلاچ می‌توان به عدم تناسب بین گاز و شتاب خودرو، جا نرفتن راحت دنده، نیاز به استفاده از دنده‌های سنگین در سربالایی‌های نیمه‌شدید و ... اشاره نمود.

4- مشکل در فلایویل:
نیروی موتور از طریق کلاچ و پس از گذر از فلایویل به جعبه‌دنده منتقل می‌گردد؛ اختلال در عملکرد این قطعه که تحت چرخ طیار نیز شناخته می‌شود، می‌تواند به لرزش خودرو در هنگام حرکت بینجامد.

5- خرابی فنرهای ضد پیچش یا مارپیچی:
از دیگر فنرهای مورد استفاده در کلاچ، فنرهای ضدپیچشی یا مارپیچی هستند که همانند فنرهای خورشیدی پس از مدتی، دیگر عملکرد اولیه خود را نداشته و می‌توانند منجر به اختلال در عملکرد سیستم کلاچ شوند که یکی از نشانه‌های این اختلال، لرزش خودرو به هنگام شروع حرکت است.

ذکر این نکته خالی از لطف نیست که عملکرد مناسب سیستم کلاچ، به مقدار فراوان بستگی به رانندگی شما داشته و سعی نمایید همواره اصول رانندگی صحیح را رعایت نمایید. کم‌گاز حرکت کنید، به موقع دنده عوض کنید، پا را بر روی کلاچ نگه ندارید و ... . با رعایت اصول صحیح رانندگی، تا حدود زیادی می‌توانید مانع از خرابی خودرو و آسیب‌های مالی و معنوی گردید.
البته بد نیست به صورت خلاصه به لرزش های کلی خودرو اشاره داشته باشیم و این که لرزش خودرو فقط مختص به زمان حرکت نیست و در هر لحظه ای حتی در جا کار کردن ممکن است این لرزش موجب بهم ریختن تمرکز و تفکر شما شود.
لرزش خودرو علاوه بر سیستم کلاچ ممکن است بدلیل مشکلاتی در سیستم ترمز یا اکسل خودرو و در بدترین حالت بدلیل مشکلاتی در موتور خودرو باشد.

مشکلات موتور که موجب لرزش خودرو می شود
این اتفاق بیشتر زمانی رخ می دهد که شما پای خود را روی پدال گاز فشار می دهید که علت آن هم مربوط به سوخت نا مناسب فیلتر خراب و عدم کارکرد مناسب شمع ها است.

لرزش خودرو بدلیل مشکل در سیستم اکسل
همه ما می دانیم که خودرو از بخش های بسیار زیادی تشکیل شده است گه بصورت منظم در کنار یکدیگر کار خود را انجام می دهند اما اگر به هر دلیلی یک بخش دچار مشکل شود عملکرد خودرو را دچار مشکل می کند.
یکی از قطعاتی که موجب حرکت نرم خودرو شما می شود اکسل خودرو می باشد که در صورت ایجاد مشکل در این قطعه شما در سرعت های بالا احساس لرزش در خودرو می کنید.اگر در سرعت های بالا این لرزش را در خودرو خود حس میکنید میل گردان و توپی چرخ را چک کنید که مبادا دچار مشکل شده باشند.

لرزش خودرو بدلیل بالانس نبودن چرخ ها:
در برخی موارد بالانس نبودن چرخ ها و یا مشکلاتی در ان ها می تواند علت لرزش های خودرو شما باشد که باید موارد زیر را چک کنید:

· مهره های چرخ را چک کنید که شل نشده باشند

· در دوره های مشخص بلبرینگ چرخ هارا چک کنید

· در هنگام تعویض بلبرینگ ها سیبک را نیز چک کنید که دچار مشکل نشده باشند.

کلمات کلیدی: